Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna www.slezanie.fora.pl
Forum Plemienia Ślężan
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wielki Zjazd Księstwa Ślężan 21-23 marca 2014 r.
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Wyjazdy, wyprawy, warsztaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zadar
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 0:16, 19 Lut 2014    Temat postu: Wielki Zjazd Księstwa Ślężan 21-23 marca 2014 r.

Ślężańskie przywitanie wiosny

Jak co roku powoli przygotowujemy się do nadejścia wiosny. Z tej okazji po raz kolejny będziemy organizować nasz Wielki Zjazd Księstwa Ślężan w Siedlęcinie. Impreza odbędzie się w dniach 21-23 marca 2014 r. Ramowy plan przedstawiam poniżej.

21 marca (piątek)

- przyjazd i rozlokowanie uczestników imprezy w „pokojach”;
- przygotowanie stołów na biesiadę;
- wieczorna integracja i omówienie planu na sobotę.

22 marca (sobota)

- 9.00 – 10.00 śniadanie (we własnym zakresie);

- 10.00 – 12.00 przygotowanie drewna pod kuchnię i dań do odgrzania przed biesiadą (większość potraw przygotowana „w domach”, tak aby nie zawracać sobie głowy gotowaniem na miejscu);

- 12.00 – 15.00 turniej junaków (walka bronią, siłowanie na rękę i strzelanie z łuku na skupienie);

- 15.00 – 16.00 przygotowanie biesiady i usadzenie biesiadników (rozkład przy stołach przedstawiony na rysunku http://www.dwskruk.fora.pl/images/galleries/18656749385303db202fd89-761632-wm.jpg );

- 16.00 – pierwszy toast i pierwsze danie na ciepło;

- około 16.30 / 17.00 – opowieść o Marzannie i Jaryle, w trakcie której odbędzie się pochód na skałki, spalenie i utopienie Marzanny w Bobrze. Powrót do wieży i dalsza część biesiady.

23 marca (niedziela)

luźny plan – śniadanie, sprzątanie i pakowanie sprzętów;
zakończenie imprezy.

Tomiło i Radziu! Bardzo prosiłbym o przygotowanie pomysłów na jedzenie i wskazanie osób do pomocy.

UWAGA! Istnieje bardzo nikłe prawdopodobieństwo, że będziemy zmuszeni zmienić miejsce z Siedlęcina na inne, ale to wyjaśni się w najbliższych dniach. Na 99% zostajemy w wieży Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zadar dnia Śro 0:17, 19 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Pią 12:25, 21 Lut 2014    Temat postu:

Tradycyjnie zrobię gar bigosu,na miejscu można zrobić zupę bo coś na ciepło będzie mile widziane i łatwo odgrzać,proponuję pieczone udka które gotowe przywiezione z domu zagrzejemy.
Pamiętajmy że człowiek nie żyje po to żeby jeść ale je po to żeby nie pić na pusty żołądek
Very Happy
kocia łapa na środku stołu podoba mi się.
może jeszcze smażony camembert i oscypki z rusztu z żurawiną


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wielbipała
Gość






PostWysłany: Pią 19:12, 21 Lut 2014    Temat postu:

Tradycyjnie Ja wraz z Trznadlem możemy zrobić chlebki Smile
Powrót do góry
Zadar
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2009
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 21:38, 24 Lut 2014    Temat postu:

W takim razie do chlebka przygotuję zadziowy smalec Smile

Ponadto potwierdziłem już miejscówkę. Zostajemy w Siedlęcinie. W najbliższą niedzielę jadę na rekonesans i sprawdzę, jak się sprawy mają Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Wto 18:07, 25 Lut 2014    Temat postu:

wstępne menu zakłada pierożki z soczewicą i barszcz,bigos,chleb i smalec,pieczone udka,ciasto jakieś,kołacz,jajka z chrzanem.
Teraz pytanie kto jest chętny do upieczenia mięsa?zakładam jakieś 5kg udek trzeba upiec i przywieżć gotowe do odgrzania.Kto jakieś ciacho upiecze?
Maja mam nadzieję że upiecze przepysznego kołacza.Barszcz zrobimy na miejscu,jajka też się ugotuje tam.Jak ktoś ma dobre kiszone ogóry to do smalcu i nie tylko byłyby mile widziane.
Jakieś pytania,sugestie itd.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Wto 18:10, 25 Lut 2014    Temat postu:

Kniaz zna budżet jakim dysponujemy?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomiła




Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 18:30, 25 Lut 2014    Temat postu:

Radku, barszcz nie jest trrruuu... no chyba że białyRazz rzepa mi też się rzuca ostatnio w oczy, zawsze mi warzyw brakuje na wyjazdach. Jakiś placek z owocami (gruszki?) mogę upiec wraz z pierożkami. Wolałabym tylko żeby ktoś inny się mięsem zajął. Jakiś łoś lub klępa chętny/a czy palcem trzeba wskazywać?Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Wto 20:03, 25 Lut 2014    Temat postu:

barszcz będzie i to od wujka Knorra,pomyślałem że pierwsze danie które ma być szybkie i ciepłe to właśnie pierożki soczewicowe i kubek barszczu do popicia,jak komuś nietru to niech suche je.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Wto 20:09, 25 Lut 2014    Temat postu:

Można też popijać tru piwem z puszki.faktem jest że nikt tam nie będzie stał przy garach a barszczyk szybko się zrobi,ale jak masz jakies propozycje to pisz,jest jeszcze trochę czasu na obgadanie tematu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomiła




Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 22:22, 25 Lut 2014    Temat postu:

ja tam sprzeciwu nie zgłaszam:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:48, 25 Lut 2014    Temat postu:

Telefonem dziesiejszym mnie na forum Radzio przygnałeś Smile
Napiszcie co i ile, to my z Cinkiem zrobimy. Zdaje się być będziemy, nie ma opcji inaczej Wink
Rzepka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nażyr




Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/Wrocław

PostWysłany: Śro 17:27, 26 Lut 2014    Temat postu:

Postaram się o ogóry domowe. A może zamiast ciasta, które dość szybko straci świeżość, coś w stylu kutii zrobić. Orzechy, mak, suszone owoce, miód Smile Mniam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jofridd




Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Strzegom/ Wrocław

PostWysłany: Śro 17:57, 26 Lut 2014    Temat postu:

Witajcie!

Mnie nie będzie, po raz kolejny uczelnia pokrzyżowała mi plany. Mam takie zajęcia, z których nie mogę zwiać Sad

Pozdrowiła,
Jofridd


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomiła




Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 23:24, 26 Lut 2014    Temat postu:

Bez pierożków się nie obejdzie: postanowiłam zrobić ich tylko troszkę na próbę by określić czy warto się w ogóle w tym babrać i ile składników będzie potrzeba. "Trochę" (tzn. farsz) urosło jednak jakimś cudem do ilości, która pozwoliła by chyba wykarmić szwadron wojska. Wiec chyba się nie wykręcę, farsz gotowy czeka na wiosnę w zamrażalniku.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Pią 18:13, 28 Lut 2014    Temat postu:

no dobra,to już coś,jakiś odzew jest.
Skoro barszczyk nie przeszkadza to zostaje w menu,pierożków dużo musi być żeby coś tam na pierwszy głód ludzie zjedli,po tym daniu idziemy nad rzekę a główne dania po powrocie,które albo ochotnik zagrzeje w międzyczasie albo po powrocie grzejemy a ludzie raczą się chlebem,smalcem,ogórkami.
Jak rozumiem Rzepka na ochotnika do pieczystego?
Odbiorę pierożki wraz z Tomiłą i dostarczę na miejsce,bo by w pociągu jej wszystko zjedli.
Zabiorę tarczę na zawody łucznicze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Wyjazdy, wyprawy, warsztaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin