Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna www.slezanie.fora.pl
Forum Plemienia Ślężan
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Spis artykułów spożywczych do gotowania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Kuchnia pełna niespodzianek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:15, 29 Lut 2012    Temat postu: Spis artykułów spożywczych do gotowania

Lista artykułów spożywczych, które swobodnie można wykorzystywać do gotowania, na podstawie H.Lis, P. Lis Kuchnia Słowian, ustalone wspólnie na warsztatach.

Dziko rosnące:
orzechy laskowe
malina
jałowiec
jeżyny
[tarnina, kalina, jarzębina] - można także, ale są rzadkie lub mało smaczne
szczaw
pokrzywa
chrzan
[komosa biała, barszcz]- można ale trzeba wiedzieć jak i nie pomylić z innymi
/pomijamy rdest, włośnice, ber/
grzyby

Zboża (ustawione wedle ilości zjadania)
Proso (kasza jaglana)
Owies (płatki owsiane, tłuczone ziarno - tłukno, mąka)
Jęczmień (kasza jęczmienna łamana, pęczak)
Pszenica (ziarna, mąka)
Żyto (maka)
[Gryka IX Wolin, XI/XII Wawel] - sporadycznie, ale zawsze uprażona najpierw i gotowana na wywarze mięsnym Wink
Mąki - uzgodniłyśmy, ze nie będziemy używać czystej białej mąki typ 500, a będziemy ją mieszać z pełnoziarnistą lub zanieczyszczać otrębami.

Ogrodnictwo (zachowujemy minimalizm drobne warzywa a nie marchewki giganty Smile
Bób
Groch
Soczewica
Mak
Marchew
Ogórek gruntowy
Seler
Pietruszka
Kapusta
Cebula (choc tu są niepewności, my jednak z niej nie rezygnujemy)
Czosnek staramy sie zastąpić niedźwiedzim
Kminek, koper, kolendra, oregano, czarnuszka, chmiel
/Pomijamy rzepę, pasternak, wykę/

Sadownictwo (zachowujemy minimalizm, np. nie jabłka giganty, a te z sadów Smile
Jabłka
Gruszki
Śliwka węgierka
Brzoskwinie
Wiśnia
Czereśnia
Winorośl
Orzech włoski

Zwierzyna
Mięsko wołowe
Mięsko wieprzowe
Kury
Kaczki
[można owca, koza, koń, gęś, oraz wszystkie leśne tylko kto to zje i jak zdobędzie]
Partię mięsa: schaby, karczki, boczki, żeberka, golonki, szynki, łopatki, inne
zdecydowaliśmy się nadal spożywać kiełbasy

Podroby
(wątróbka
krew (kaszanka)

Pochodne od zwierząt
Mleko
Ser biały
Masło
Śmietana
Kwaśne mleko
Jaja
Miód

Pochodne od roślin:
sok brzozowy
.................................
Rzepka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Kuchnia pełna niespodzianek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin