Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna www.slezanie.fora.pl
Forum Plemienia Ślężan
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kulinarne testowisko Rzepichy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Kuchnia pełna niespodzianek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:51, 27 Lut 2012    Temat postu: Kulinarne testowisko Rzepichy

Witam,
Oto przepis na moje pierwsze pierogi z soczewicą w wersji koszernej.

400g soczewicy lekko osolonej ugotowanej dzień wcześniej (1 opakowanie)
1 duza cebula
2-3 łyżki masła
kufel ok 0,4 litra mąki pszennej zmieszanej z pszenną pełnoziarnistą
jajo
około szklanka ciepłej wody
kapka oleju do wody do gotowania, sól do wody
Wychodzi około 40-50 pierogów. Koszt: około 7 zł

Cebulkę zeszklić na maśle, połowę dodać do soczewicy.
Wyrobić ciasto na pierogi. Ulepić pierogi, ugotować, polać stopionym masłem z cebulą i zjeść świeże lub odsmażone. Poczęstować teściowa, zjeść po dzieciach i zamrozić dla męża Wink


Rzepka


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rzepicha dnia Śro 0:11, 29 Lut 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:10, 29 Lut 2012    Temat postu:

Witam,

Dziś owe pierogi z soczewicą odsmażałam na maśle i zjadłam je z sosem pieczarkowym. Lepsze.

Nowy przepis: ŁAZANKI/ KLUSKI KRAJANE, w wersji koszernej

3 łyzki kopiate mąki pełnoziarnistej żytniej
3 łyżki kopiate mąki pełnoziarnistej pszennej
5-6 łyżek kopiatych mąki typ 500
1 jajo
2 łyżki śmietany
wody ciepłej pół szklanki
porcja na dwie pełne miski, koszt śmieszny

wymieszać, zarobić na nieklejącą się kule, rozwałkować na 30 cm placek i pokroić na kwadraciki 1cm x 2 cm i od razu rzucać na osolony wrzątek, zamieszać i czekać aż wypłyną, gotować 3-4 minuty.
Super pycha:
- Mira zjadła je z zupą pieczarkową ala makaron
- Kalina z dżemem
- ja zjadłam je z sosem pieczarkowym

prosze sie nie podśmiewać z tych testów Wink poczekajcie aż przyjdzie do mnie garnek i kopułka ceramiczna do wypieku chleba...a i właśnie idą do mnie nasiona czosnku niedziewdziego...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Śro 17:51, 29 Lut 2012    Temat postu:

Co do pierogów. Ja dodaje tylko żółtko, wtedy sa miększe:)
Powrót do góry
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:00, 29 Lut 2012    Temat postu:

Racja, ale te koszerne to i tak wychodzą takie bardziej twardawe niz te z białej mąki Sad jak wykorzystac białka potem? szkoda by sie marnowały.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kattina
Gość






PostWysłany: Śro 21:34, 29 Lut 2012    Temat postu:

Piana. Dodac platki owsiane, rzucic na patelnie i masz pycha koszerny omlet Very Happy
Powrót do góry
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 22:14, 29 Lut 2012    Temat postu:

Hehe już to widze:
"A wiecie co Ślężanki robią w obozie?...Co?....Normalnie biją piane!!! I to wiklinowymi trzepaczkami Very Happy Niezłe!"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:01, 02 Mar 2012    Temat postu:

No i nadszedł czas na: "KLUCHA W SZMACIE"
6 jaj
2 łyżki miodu
3 łyżki śmietany
szklanka mąki (wersja koszerna do przetestowania)
pół kostki masła
Żółtka oddzielić od białek, te ostatnie starannie ubić widelcem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, pianę z białek dodając na samym końcu. Zagotować kociołek wody. Na misce ułożyć czystą lnianą tkaninę, na to przełożyć ciasto i dokładnie zawiązać. Węzełek włożyć na gotująca się wodę. Utrzymywać w stanie wrzenia około 60 (heh wyczyn)

Smak? Boski
Lans? Ślężański Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 13:15, 11 Maj 2012    Temat postu:

Woda miodowa: wszystkie słoiki po miodzie oskrobane zalac ciepla wodą, oplukac i wytrzasac az do rozpuszczenia, przelac do butelek i wsadzic do lodowki, zabrac na wyjazd i nalewac ukradkiem...jak ktos piwa...wodki...wina...nie moze....to kurna pije zlewki...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:46, 14 Maj 2012    Temat postu:

Witajcie,
Na Rarogach zrobilismy test/pierwsze uzycie garnka glinianego i bajka!!! Cudnie sie gotuje. Naprawde super!
Ugotowałam:
- soczewicę w warzywami oraz młodą kapustką zasmażaną z boczkiem PYCHA!!!
- kaszę jaglaną z bakaliami i miodem (tu Siemił mi pomagał)

Garnek gotuje szybko, równomiernie, ale niestety 2,5 litrowy nie starczył na 4 osoby, zwłaszcza jak w żalniku jadło z niego 10 osób to nasi biedni zabici sie nie najedli....Sad

Trzeba zamowic około 4 litrowy z pokrywką...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siemił




Dołączył: 14 Mar 2011
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:56, 14 Maj 2012    Temat postu:

Soczewica z kapuchą zaraz po własnym zgonie.... nie ma nic lepszego. No może kluski krajane z sosem grzybowym zaraz po... leżeniu do góry brzuchem Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jahu
Administrator



Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 14:57, 14 Maj 2012    Temat postu:

O tak, przysmak z żalnika nawet zasieczonych na nogi stawia Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 15:45, 14 Maj 2012    Temat postu:

NO to juz ma nazwę:
soczewica z żalnika
Edit: przepis

paczka soczewicy, mała kapusta młoda, odrobina masła, sól oraz mogą być dodatki w postaci smażonego na maśle selera, lub gotowanej marchwi lub innego warzywa oraz oczywiscie ciebula z boczkiem przesmażona.

Soczewice wrzucamy do duzego gara, lekko osolić, gotujemy niedługo aż zmięknie,
kapustę posiekaną przesmażany na blasze z masłem lub w garnku/kociołku, podlać wodą aż zmięknie i dodać do soczewicy do przejścia. Kapusty nie solić, bo boczek bedzie słony.
Boczek i cebula w kostki przesmazyć dodać do reszty. Jadło musi dojść.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rzepicha dnia Śro 13:12, 23 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:09, 23 Maj 2012    Temat postu:

Zaległy przepis z rarogów: Ziólka Kniaziówny Olgi

pokrzywa, kwiat lipy, rumianek, mieta, i odrobina miodu!!!! pycha...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:15, 23 Maj 2012    Temat postu:

Ogrodzieniecka kasza gryczana na słodko!
Nie wiem jak, ale sie domyślam:
kasze gryczną ugotować z odrobiną soli, dodać suszone śliwki rozmięknione wrzątkiem, zalać kaszę śliwkami z odrobina wody po sliwkach, dodać rozmięknione rodzynki oraz śmietane. Tak by chyba wyszło. Dosłodzić miodem. Pychota.
Przepis Małgosi z Tryglawa...autorki kluchy w szmacie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:22, 28 Cze 2012    Temat postu:

Przegrałam!
Z makowym mlekiem. Ilona rządzi i myślę, ze nigdy jej nie pokonam.
Pomijam zupę szczawiową, bo to banał, ale zaszalała z tym mlekiem makowym. A oto przepis podkradziony przez mojego szpiega Very Happy

Mak namoczyć w mleku, lekko zagotować, dodać miód dla smaku. Mak powinien puścić klej. I tym wygrała!!!

My zrobiliśmy soczewicę z kapustą ratowaną Radkowym gulaszem (pycha!!!)...była pyszna. Ale cóż, mak był lepszy...jadłam.

Z Iloną mogę przegrywać, tylko nie co imprezę, bo mi morale spadnie...

Zrobiła jeszcze pszenicę w sosie z powideł śliwkowych...też dobre, ale taki ulepek, jak kto lubi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Kuchnia pełna niespodzianek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin