Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna www.slezanie.fora.pl
Forum Plemienia Ślężan
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kulinarne testowisko Rzepichy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Kuchnia pełna niespodzianek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:38, 10 Lip 2013    Temat postu:

Bezczelne zwycięstwo nr 2?

Oto mój nowy przepis na Wolin, obrona tytułu:

Gałganki z warzywami w kapustnym liściu

Gałganki to klucha w szmacie - bo tak nazywa się oryginalnie danie, krojone na kosteczki, do tego warzywa krojone na bardzo dobre kostkę (marchew, pietruszka, cebula, seler) zasmażane na maśle oraz podsmażony boczek, gdy warzywa się zeszklą zalewam wodą lekko słoną i dodaje...soczewicę a jak! to razem po ugotowaniu mieszam z gałgankowymi kosteczkami i nakładam do ugotowanego liścia kapusty i zaparzam nad wrzątkiem i trzymam w cieple aż do podania.

Danie ma tą przewagę, że bazuje na dobrym smaku znanych nam potraw, co zwiększa szanse na zwycięstwo i można je robić etapami cały dzień. Ktoś mnie raz pokonał podstępem, kolej na mój! Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tomiła




Dołączył: 29 Wrz 2010
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 14:56, 10 Lip 2013    Temat postu:

dawaj Rzepka! Myślę, że wszyscy będą trzymać kciuki:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:21, 10 Lip 2013    Temat postu:

Myślę, ża każdy zrobi sobie takiego gołąbka, bo zamierzam zanieśc tylko jeden no może dwa, reszte zjemy sami Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 22:07, 31 Lip 2013    Temat postu:

Honory należą się tym razem Radkowi, na konkurs kulinarny zrobił przepyszne bułeczki drożdżowe z malinami, które dały mu trzecie miejsce.
Jako osoba o bardzo wymagającym guście kulinarnym uważam, ze zarówno pierwsze i drugie miejsce nie zasłużyły na laury, bo Radka bułeczki wprost rozpływały sie w ustach.

Pierwsze miejsce zajęła potrawa a'la zmieszana ze wszystkiego, tak słona, że w zasadzie niesmaczna. Drugie miejsce zajęło dupsko świńskie peklowane zapewne chemia i pieczone w piecu chlebowym, było suche, smak miało nie lepszy niż wędlina sklepowa a zapach średni, bo śmierdziało lekko padlinką. Ów danie wkurzyło mnie bardzo, bo kucharz rozwalił się z szynką na pół stołu i przez ponad 20 minut rozkrajał ową dupę świńską i podawał turystom, którzy to jak to turyści brali, co dali. Dopiero okrzyk: bułki stygną - jako że miały byc podane ciepłe ochłodził szynkowych lobbystów. Konkurs był straszenie rozjechany, nieproporcjonalnie prowadzony.
Najlepsze były ogórki kiszone (oczywiście poza bułkami), które bednarz podwał z boku poza konkursem. Gdyby nie one i bułeczki, nie było by co smacznego zjeść Wink

Sława Radkowi! i jego kopułce!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rzepicha dnia Śro 22:08, 31 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Sob 20:44, 03 Sie 2013    Temat postu:

zgadzam się że konkurs był jakiś taki tendencyjny,szynka różowa od saletry,Czech zwycięzca co by mu tam nie wyszło i nie do końca historycznego ale się narobił i niech się cieszy wygraną.Trzeba będzie poprosić organizatorów żeby się zdeklarowali,albo robimy faktycznie na ogniu z dostępnych 1000lat temu składników,albo po prostu gotujemy i zapraszamy tą blondynę z lokami,Geslerową i robimy rewolucję.Mam pomysł na bardzo ultraśną potrawę ale musi być regulamin konkursu.Gałganki w szmacie czy jak to się nazywało,powiem Wam że rewelacyjne,farsz super ale nie zawijaliśmy w liście tylko w świeże podpłomyki,takie słowiańskie tortille.Ogórki małosolne bednarza robiły karierę to fakt.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Radzim




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stamtąd.

PostWysłany: Nie 12:10, 04 Sie 2013    Temat postu:

Kuchenne rewolucje na Wolinia... TVN mógłby na to nawet pójść Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Kuchnia pełna niespodzianek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin