Rzepicha
Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 0:15, 29 Lut 2012 Temat postu: Spis artykułów spożywczych do gotowania |
|
|
Lista artykułów spożywczych, które swobodnie można wykorzystywać do gotowania, na podstawie H.Lis, P. Lis Kuchnia Słowian, ustalone wspólnie na warsztatach.
Dziko rosnące:
orzechy laskowe
malina
jałowiec
jeżyny
[tarnina, kalina, jarzębina] - można także, ale są rzadkie lub mało smaczne
szczaw
pokrzywa
chrzan
[komosa biała, barszcz]- można ale trzeba wiedzieć jak i nie pomylić z innymi
/pomijamy rdest, włośnice, ber/
grzyby
Zboża (ustawione wedle ilości zjadania)
Proso (kasza jaglana)
Owies (płatki owsiane, tłuczone ziarno - tłukno, mąka)
Jęczmień (kasza jęczmienna łamana, pęczak)
Pszenica (ziarna, mąka)
Żyto (maka)
[Gryka IX Wolin, XI/XII Wawel] - sporadycznie, ale zawsze uprażona najpierw i gotowana na wywarze mięsnym Wink
Mąki - uzgodniłyśmy, ze nie będziemy używać czystej białej mąki typ 500, a będziemy ją mieszać z pełnoziarnistą lub zanieczyszczać otrębami.
Ogrodnictwo (zachowujemy minimalizm drobne warzywa a nie marchewki giganty Smile
Bób
Groch
Soczewica
Mak
Marchew
Ogórek gruntowy
Seler
Pietruszka
Kapusta
Cebula (choc tu są niepewności, my jednak z niej nie rezygnujemy)
Czosnek staramy sie zastąpić niedźwiedzim
Kminek, koper, kolendra, oregano, czarnuszka, chmiel
/Pomijamy rzepę, pasternak, wykę/
Sadownictwo (zachowujemy minimalizm, np. nie jabłka giganty, a te z sadów Smile
Jabłka
Gruszki
Śliwka węgierka
Brzoskwinie
Wiśnia
Czereśnia
Winorośl
Orzech włoski
Zwierzyna
Mięsko wołowe
Mięsko wieprzowe
Kury
Kaczki
[można owca, koza, koń, gęś, oraz wszystkie leśne tylko kto to zje i jak zdobędzie]
Partię mięsa: schaby, karczki, boczki, żeberka, golonki, szynki, łopatki, inne
zdecydowaliśmy się nadal spożywać kiełbasy
Podroby
(wątróbka
krew (kaszanka)
Pochodne od zwierząt
Mleko
Ser biały
Masło
Śmietana
Kwaśne mleko
Jaja
Miód
Pochodne od roślin:
sok brzozowy
.................................
Rzepka
Post został pochwalony 0 razy
|
|