Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna www.slezanie.fora.pl
Forum Plemienia Ślężan
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sól kamienna

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Kuchnia pełna niespodzianek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:06, 14 Maj 2012    Temat postu: Sól kamienna

No hej,
No słuchajcie jest bania!!! Dostalismy od rarogów 4 kg soli w postaci kamieni (sól kamienna z kopalni soli) wielkości półbochenka chleba zytniego. Super sprawa, wielkie kryształy. Czy jest ktoś kto zechciałby sie tematem soli zająć? Na pewno nie ma sensu jej warzyć, jako że straci swoje najcenniejsze wartości zdrowotne, ale może jest inny sposób mechaniczny aby pozbyć się z niej kawałków zanieczyszczeń? (kamyczki, żwirek itp). Niedługo przyśle zdjęcia. Mówie Wam, super sprawa! Plus 10 do lansu!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nażyr




Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/Wrocław

PostWysłany: Pon 21:47, 14 Maj 2012    Temat postu:

W mordu:) Ale fajnie! Czemu nie ważenie? Kruszenie i przesiewanie? Ale wszelkie mechaniczne techniki nie wyczyszczą jej dobrze.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jahu
Administrator



Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:29, 15 Maj 2012    Temat postu:

Ja nie wiem czy tą kamienną aż tak oczyszczano, tzn. do białości. Wieliczka nawet sprzedawała (może i do tej pory sprzedaje) jako pamiątkę sól kamienną barwy szarej z lekką nutką ziarenka piasku czy innych mikroelementów od czasu do czasu. Czyli najpewniej pokruszoną jedynie i odsianą z co większych przeszkadzajek. Przy tym ile chrupiących domieszek znajdowało się np. w mące mielonej w żarnach to raczej nikomu nie przeszkadzało.

Przy okazji rozwiązał się chyba dylemat z samochodowej dyskusji pt. od kiedy kopano u nas sól. Ze strony Wieliczki:

"Początki "Wieliczki" jednej z najsłynniejszych w świecie kopalń sięgają średniowiecza, kiedy to nosi dumną nazwę Magnum Sal - Wielka Sól.

Najstarszy z dokumentów rzucający światło na dzieje kopalni to przywilej Kazimierza I z roku 1044 nazywający Wieliczkę "magnum sal alias Wieliczka".

W nazwie Wieliczki upatrywać należy oznaczenia wielkiej kopalni w przeciwieństwie do Bochni, którą w średniowiecznych dokumentach nazywają też małą kopalnią soli. Pierwsze nadania solne na rzecz klasztoru tynieckiego pochodzą od fundatora tego klasztoru, którym był Bolesław Chrobry. Są one zawarte w dyplomie z roku 1105, wraz z zatwierdzającym je aktem legata papieskiego, biskupa tuskulańskiego, kardynała Egidiusza (Idziego). Dyplom ten jest transumptem przywileju Bolesława Chrobrego dla klasztoru tynieckiego. Z tego dyplomu wynika, że za panowania Bolesława Chrobrego (995-1025) istniało już w Polsce udoskonalone górnictwo solne, którego centrum była Wieliczka, prowadząca produkcję na wielką skalę i bardzo zróżnicowaną. Produkowano tu kilka rodzajów warzonki oraz sól kamienną w ciosanych blokach różnej wielkości."


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jahu dnia Wto 9:39, 15 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 10:17, 15 Maj 2012    Temat postu:

Fajne info. No ja tez niejestem za wyciaganiem z niej kazdego ziarnka nie-soli. Chodzi mi bardziej o odczepienie jej od kamienia i ew. Pokruszenie przygotowanie pojemnikow woreczkow co i tak bym zrobila, ale moze jest inny chetny...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Wto 23:12, 15 Maj 2012    Temat postu:

Witam
mam młotek i dłuta to mogę się tym zająć i pokruszyć sól której będziemy potem używać w kulinarnych eksperymentach.Może zrobić lizawkę solną jak dla zwierzyny i po problemie,każdy kto poczuje potrzebę dosolenia potrawy lub potrzebą uzupełnienia mikroelementów podejdzie i poliże sobie ile chce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:03, 16 Maj 2012    Temat postu:

Hej,
Dzieki Radek. Zostawić Ci to Radku u Nazyra w domu czy przywiesc na Cedynie? Jakis woreczek tez sie znajdzie.
Nam zrobiła sie taka leżanka. Kawalek soli lezal na miseczce obok jajek i popadal na niego deszczyk i jajek juz nie trzebabylo solić Smile
Pare kawałków zostawie, dla lansu Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Rzepicha dnia Śro 21:05, 16 Maj 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mamba




Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wroclaw

PostWysłany: Czw 9:35, 17 Maj 2012    Temat postu:

Witam
Może zostaw u Nażyra to postaram się odebrać szybko żeby złowionych ryb niezdążył zasolić,chociaż pewnie nie trafię tam do niego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:52, 17 Maj 2012    Temat postu:

ok. Dzikowska sie ucieszy z kolejnego gadzetu Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nażyr




Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/Wrocław

PostWysłany: Czw 11:34, 17 Maj 2012    Temat postu:

Ej...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:35, 17 Maj 2012    Temat postu:

Przepraszamy, ze nie zapytalismy...i za nazwisko...i za sól, którą teraz bedziesz miał to tu, to tam...gdzie upchniesz Sad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nażyr




Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/Wrocław

PostWysłany: Czw 22:20, 17 Maj 2012    Temat postu:

Dziekońska:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rzepicha




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 466
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 8:33, 18 Maj 2012    Temat postu:

O zesz...a czemu ja ją inaczej zapamiętałam? Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nażyr




Dołączył: 30 Lip 2010
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/Wrocław

PostWysłany: Pią 10:55, 18 Maj 2012    Temat postu:

Nie wiem:) Sól zostaje spoko loko. Ale za to daję Ci tunikę SiemiłaSmile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jahu
Administrator



Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:22, 18 Maj 2012    Temat postu:

Może Nażyr ci się z Tonym Halikiem skojarzył, to i wyszła Dzikowska Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Radzim




Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stamtąd.

PostWysłany: Pią 22:14, 18 Maj 2012    Temat postu:

Rzepicha napisał:
O zesz...a czemu ja ją inaczej zapamiętałam? Very Happy

Bo to w sumie i tak Dzik jest Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.slezanie.fora.pl Strona Główna -> Gród / Karczma / Kuchnia pełna niespodzianek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin